Titel: Tomten och grötbyttan

Meddelare: Torpare Johan Hellandes  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Skalmsjö

En dräng, som brukade ligga på logen, fick en kväll se att matmor satt dit en liten bytta, som var alldeles full med god gröt. Han förstod, att den var ämnad åt tomten och därför tog han och åt upp gröten och sedan sket han i byttan. Frampå natten kom tomten knogandes med en väldigt stor börda kornhalm. Han kastade ned den på golvet, stånkade och sade: "Sju skylar å sju miler!" Så gick han till byttan och skulle äta, men då han fick se, vad som var i den, blev han ond, tog sädesbördan och for sin väg, och sedan slapp man, att han drog mera till den gården.